3D Matterport túra

Miben különbözik a Matterport 3D Virtuális Séta a hagyományos Virtuális Sétáktól?

Jelenleg a piacon lévő 3D Virtuális Séták közül egyik sem engedi, hogy annyira be legyél vonva az élménybe mintha valójában ott lennél.

A legtöbb hagyományos Virtuális Séta nem tényleges séta, csak statikus képek diavetítése, 5-15 panorámapontot felkínálva, ami lehetővé teszi, hogy besétálj bizonyos helyiségekbe. Ezekben a sétákban észrevehetjük, hogy nem tudunk folyamatos haladni, szinte átesünk az egyik szobából a másikba, ahol körülnézve hirtelen azt sem tudjuk honnan kerültünk oda.

A Matterport 3D tér egyesíti a fotográfiai és a térbeli dimenzionális adatokat, ezáltal sokkal többet hoz létre, mint különálló kétdimenziós panorámaképek átmenetét egy másikba. A valódi tér tényleges, teljes digitális reprodukcióját valósítjuk meg. A Matterport kamera 50-200 panoráma-pontot állít elő, és összefűzi őket egy átmenetmentes, gördülékeny 3D modellbe. Ez azt is jelenti, hogy nem csak az egész ingatlant tudjuk megtekinetni minden szögből, de a pontos méretarányokat megtartva,  akár nagyíthatjuk és kicsinyíthetjük is képet.

Mennyi ideig tart az ingatlan teljes fotózása?

Először is terveznünk kell legalább 30 percet az ingatlan előkészítésére. Ezután számolhatjuk az időt a tényleges fotózásra. Egy fotó elkészítése körülbelül 75 másodperc. Általában 100 négyzetméter beszkennelése 50-60 percet vesz igénybe, tehát egy 200 négyzetméteres ingatlan fotózása 2-2,5 óra is lehet. Az idő természetesen a helyszín bonyolultságától és egyéb tényezőktől is függhet.

Hogyan készüljek elő a fotózásra?

Annak érdekében, hogy a legjobb minőségű fotókat el tudjuk készíteni kérjük, hogy az ingatlant a lehető legtisztább állapotba készítse elő és minden zavaró tényezőtől mentes legyen. A személyes tárgyakat és a nem túl vonzó dolgokat, jobb ha elpakoljuk. Minden fényforrás legyen felkapcsolva. Az emberek, háziállatok és bármilyen mozgó tárgy a fotózás ideje alatt, jobb ha nem tartózkodik az adott helyiségben.

További követelmények:

Minden ajtónak, ablaknak és egyéb tárgynak ugyanabban a pozícióban kell maradnia a fotózás ideje alatt. Ez azt jelenti, hogy a fotózás megkezdése előtt kell döntenünk, ezek elrendezéséről, helyéről. Az ablakon át beszűrődő túlzottan káprázó, erős (déli) napfény befolyásolhatja a kép minőségét, ezért – ha a fotózást akkor végezzük – célszerű sötétítővel, redőnnyel valamelyest csökkenteni a beáramló fény erejét.

Az ingatlannak lakatlannak kell lennie?

A kamera 360 fokban fotózza az ingatlant, folyamatosan készíti a képet miközben körbe forog, így rögzít minden apró mozdulatot, fényvisszaverődést is. Természetesen a legjobb, ha az ingatlanban nem tartózkodnak lakók, de ha a fotózás ideje alatt ez mégsem elkerülhető, akkor megkérjük őket, hogy maradjanak egy másik emeleten vagy szobában.

Milyen technológiát használunk?

A legfejlettebb 3D vizualizációs technikát alkalmazzuk, amely lehetővé teszi, hogy beszkenneljük az egész ingatlan belsejét. A Matterport 3D kamera a fotogrammetria és az infravörös fény kombinációját használja a 3D séták elkészítéséhez.

Hogy zajlik a folyamat?

A kamerát elhelyezzük a helyiségben, ami aztán 360 fokban körbeforog, azért hogy az adatokat rögzítse minden egyes centiméterről. A kamera elhelyezéseinek száma 40 és 200 között lehet az ingatlan méretétől függően. A rögzített adatokat aztán a kamera azonnal elküldi a hozzá csatlakozó iPad-re.

Fotózhatunk-e külső helyszínt?

Habár a kamera elsősorban belső fotózása alkalmas, de sikeresen használhatjuk külső helyszínen is amennyiben, a fények elég lágyak, és szélcsendes időjárás van. Minden helyszín során számításban kell venni az egyedi tényezőket.

Mi történik a fotózás után?

Miután a fotózás véget ért, feltöltjük az adatokat egy szerverre, ahol feldolgozzuk majd összeáll egy  illesztések nélküli, átmenetmentes 3D Virtuális Séta. 48 órán belül a sétához tartozó link megérkezik az e-mail címedre.

Hogyan tudom megosztani a 3D Sétát?

Kapsz tőlünk egy egyszerű linket, amit könnyen beilleszthetsz a saját weboldaladra, vagy megoszthatod az interneten, akár mobilról is. A link HTML formátumban van, így szinte minden on-line felületen elhelyezhető, megosztható. A Virtuális Sétát megoszthatod a saját weboldaladon, külső weboldalakon, e-mailen keresztül vagy közösségi oldalon. A 3D Virtuális Sétád megtekinthető bárhonnan a világon, bármikor.

Milyen böngészőkkel kompatibilis a 3D Matterport túra?

A 3D Séták a WebGL-et használják, ami a  mai modern sztenderd a 3D tartalmak webes megtekintéséhez. Asztali számítógépeken a WebGL-t a Chrome, a Firefox, a Safari és az Internet Explorer legújabb verziója támogatja.

Mobil eszközökön is működik?

A 3D Séták minden Android-eszközön és az iOS 8 vagy frissebb rendszert futtató Apple készülékeken  is megtekinthetők.